czwartek, 19 maja 2016

Tort tiramisu

Bardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci każdego solenizanta :)



Biszkopt:
  • 4 jajka podzielonych na białka i żółtka
  • 100 g szklanki mąki pszennej
  • 30 g  szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 100 g cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
 
 Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji.

Nasączenie:
  • 160 ml mocnego naparu kawowego
  • 60 ml likieru kawowego
Dodatkowo:
  • ciemne kakao do oprószenia wierzchu
  • podłużne biszkopty
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Po wierzchu posypać ciemnym kakao. Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości. Przyklejać na bokach. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł. Przed podaniem przewiązać wstążeczką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)