Kolejny przepis na pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy. Tym razem uwielbiane przez wielu biszkopciki z galaretką, polane czekoladą, czyli po prostu delicje :) Przygotowane na mące owsianej, zdecydowanie bardziej kruche niż oryginalne! Do tego galaretka bez cukru i polewa z oleju kokosowego i naturalnego kakao.
Biszkopciki:
- 3 jajka
- 70 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka miodu
Białka ubić na sztywno, dodać po jednym żółtka i miód. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub szprycą nakładać ciasto, formując okrągłe ciasteczka. Piec 10 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka:
- 750 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 smaker do wody Bolero o dowolnym smaku*
Wodę zagotować, przelać do miski, dodać żelatynę i smaker. Wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do prostokątnej formy, odczekać, aż przestygnie i umieścić w lodówce do stężenia. Z gotowej galaretki wykrawać okrągłe kształty. Układać na biszkopcikach od płaskiej strony.
Polewa:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
lub
- roztopiona gorzka czekolada
Olej roztopić, dodać kakao i miód. Wymieszać. Wystudzić. Polewa nie może być gorąca - rozpuści galaretkę! Polać biszkopciki.
*można także użyć gotowej galaretki bez cukru lub zastąpić wodę i smaker sokiem owocowym.
Bardzo ciekawy pomysł, można oszukać łasuchów ;)
OdpowiedzUsuń