Kruche bezy przełożone kremem z mascarpone i Nutelii, podawane schłodzone w towarzystwie filiżanki kawy... małe przyjemności przygotowane na urodziny Mamy : ) Ciasteczka być może wyglądają na skomplikowane, ale zapewniam, że takie nie są. Pieką się krótko, a krem nie wymaga wyjmowania miksera - zdążycie przygotować zanim przyjdą goście :)
Bezy:
- 3 białka jaj
- 100 g cukru pudru
- 125 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w mikrofali lub na parze i odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać cukier puder nie przerywając miksowania. Postępować tak do wyczerpania cukru. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać metalową łyżką (bardzo delikatnie, ale dokładnie). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyciskać bezy równej wielkości. Piec 30 minut w 150*C. Wyjąć, wystudzić.
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka Nutelii
- 2 łyżeczki cukru pudru
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)