czwartek, 19 maja 2016

Bezy czekoladowe z kremem mascarpone

Kruche bezy przełożone kremem z mascarpone i Nutelii, podawane schłodzone w towarzystwie filiżanki kawy... małe przyjemności przygotowane na urodziny Mamy : ) Ciasteczka być może wyglądają na skomplikowane, ale zapewniam, że takie nie są. Pieką się krótko, a krem nie wymaga wyjmowania miksera - zdążycie przygotować zanim przyjdą goście :) 



Bezy:
  • 3 białka jaj
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w mikrofali lub na parze i odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać cukier puder nie przerywając miksowania. Postępować tak do wyczerpania cukru.  Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać metalową łyżką (bardzo delikatnie, ale dokładnie). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyciskać bezy równej wielkości. Piec 30 minut w 150*C. Wyjąć, wystudzić.

Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka Nutelii
  • 2 łyżeczki cukru pudru
 Wymieszać łyżką do połączenia. Wystudzone bezy przekładać kremem. Podawać schłodzone.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)