poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Dietetyczny pudding waniliowo-czekoladowy

Uwielbiam wszelkiego rodzaju budynie, kremy i musy. Stanowią pyszny deser lub sycące śniadanie jeśli wykonamy np z kaszy jaglanej czy płatków owsianych. Tym razem postanowiłam na wersję bez węglowodanów (jeśli użyjemy erytrolu). Bazą deseru jest serek homogenizowany i jogurt naturalny więc deser jest idealny dla osób dbających o dietę. Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Zapraszam!


Masa ciemna:
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka erytrolu lub innego słodzidła
  • kropelka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Serek wymieszać łyżką z jogurtem, słodzidłem, aromatem i kakao. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na palniku. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Wlać masę do foremek silikonowych lub specjalnych do galaretek.

Jasna masa:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka erytrolu lub innego słodzidła
  • kropelka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 
Masę przygotować tak samo jak ciemną. Wyłożyć na poprzednią warstwę i schłodzić w lodówce ok 3 godziny, do stężenia.

Gotowy pudding wyłożyć na talerzyk. Foremkę można zanurzyć na chwilę we wrzątku, aby deser łatwiej odszedł od ścianek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)