Uwielbiam wszelkiego rodzaju budynie, kremy i musy. Stanowią pyszny deser lub sycące śniadanie jeśli wykonamy np z kaszy jaglanej czy płatków owsianych. Tym razem postanowiłam na wersję bez węglowodanów (jeśli użyjemy erytrolu). Bazą deseru jest serek homogenizowany i jogurt naturalny więc deser jest idealny dla osób dbających o dietę. Podane składniki wystarczą na dwie porcje. Zapraszam!
Masa ciemna:
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka erytrolu lub innego słodzidła
- kropelka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Serek wymieszać łyżką z jogurtem, słodzidłem, aromatem i kakao. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na palniku. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Wlać masę do foremek silikonowych lub specjalnych do galaretek.
Jasna masa:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka erytrolu lub innego słodzidła
- kropelka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
Masę przygotować tak samo jak ciemną. Wyłożyć na poprzednią warstwę i schłodzić w lodówce ok 3 godziny, do stężenia.
Gotowy pudding wyłożyć na talerzyk. Foremkę można zanurzyć na chwilę we wrzątku, aby deser łatwiej odszedł od ścianek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)