Od dawna przymierzałam się do spróbowania płatków jaglanych. Do tej pory wystarczały mi owsiane, ale szczerze przyznam, że troszkę mi się przejadły. Płatki są cennym źródłem węglowodanów oraz witamin z grupy B. Warto zwrócić uwagę na to, że nie zawierają glutenu, a także są zasadotwórcze. Jako że to moja pierwsza próba, podałam z zawsze pasującymi dodatkami - bananami i czekoladą bez cukru.
Składniki:
- niepełna szklanka mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki płatków jaglanych
- banan
- kostka gorzkiej czekolady bez cukru
Mleko zagotować, wsypać płatki i gotować na małym ogniu ok 4 minuty, aż zgęstnieją. Banana pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. W środek ciepłych płatków włożyć kostkę czekolady, rozpuści się. Podawać od razu.
Smacznego!
ja jeszcze nie jadłam takiej jaglanki, ale ta bardzo mnie przekonała, muszę zrobić jak najszybciej, przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię i chętnie się rozsmakowuje w kazdej jaglance
OdpowiedzUsuń