Uwierzycie, że w calutkim cieście nie ma ani grama mąki? Ja na początku nie mogłam i sprawdzałam trzy razy czy czegoś nie pomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :)
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżki oleju
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 90 g cukru
Masło,olej i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub przełożyć do garnuszka i roztopić na kuchence. Wymieszać do otrzymania gładkiego sosu.
Do innej miski wbić 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zachować). Dodać kakao i zmiksować. o masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem.
Wystudzone ciasto (może opaść) posmarować kremem. Podawać schłodzone :)
Smacznego!
Przepis ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)