niedziela, 6 marca 2016

Drożdżowa strucla orzechowa

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego warto rozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :)



Składniki:
  • 24 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła w kawałkach
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
 
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.  

Nadzienie:
  • 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 90 g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu   
  • 1 białko
Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną piai delikatnie łączymy z masą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Piękna, równa, puszysta doskonałość! Idealna drożdżówka i do tego dużo nadzienia. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienia musi być dużo, bo inaczej jemy samo ciasto :) dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)