Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego warto rozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :)
Składniki:
- 24 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła w kawałkach
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość.
W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy
gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli
ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Przygotowujemy kruszonkę.
W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.
Nadzienie:
- 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich)
- 100 ml śmietany kremówki
- 90 g miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
- 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 białko
Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest
upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie
przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Piękna, równa, puszysta doskonałość! Idealna drożdżówka i do tego dużo nadzienia. Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNadzienia musi być dużo, bo inaczej jemy samo ciasto :) dziękuję za miłe słowa :)
Usuń