Tak długą przerwę w aktywności na blogu muszę czymś porządnie wynagrodzić :) Z pomocą przychodzą wyczekiwane batoniki orzechowo-czekoladowe, które inspirowane były popularnym Marsem :) Jeśli czasem dopada Was chęć na coś słodkiego warto sięgać po zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy. Batony sklepowe są łatwym źródłem energii, ale tak szybko jak jej dostarczają, tak szybko jest ona zużywana co powoduje powrót uczucia głodu... błędne koło prawda? Należy stawiać więc na jak najmniej przetworzone produkty. Na blogu znajdziecie więcej propozycji na zdrowe słodkości w zakładce ZNANE I LUBIANE :)
Spód:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki płatków żytnich
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Spód musi chłodzić się całą noc w lodówce, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Składniki dokładnie mieszamy. Płatki powinny w całości zamoczyć się w mleku, ale nie pływać w nim. W razie konieczności można bardziej dosłodzić masę. Keksówkę (dł.20cm) wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę, Rozprowadzamy i przygniatamy do dna. Warstwa powinna mieć grubość ok 1 cm. Umieszczamy w lodówce.
Masa orzechowa*
- 1 - 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 -3/4 szklanki mleka
- 3-4 daktyle
Orzechy i daktyle mielimy bardzo drobno/prawie pył (nie za długo, aby nie wytrącił się olej i nie powstało masło). Dodajemy mleko i miksujemy do powstania gładkiej puszystej masy. Wykładamy na stwardniały spód i rozsmarowujemy. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*proporcje składników mogą się różnić, w zależności od konsystencji naszej masy i wielkości otrzymanego spodu
Polewa:
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki gorącej wody
Składniki na polewę wymieszać w kubeczku, aż stanie się lejąca i błyszcząca.
Schłodzone wyjmujemy z lodówki i kroimy na batoniki. Polewamy czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)