niedziela, 17 stycznia 2016

Owsianka z musem jabłkowo-gruszkowym i migdałami

Zimowe dodatki do owsianki różnią się nieco od tych, które często wykorzystuję latem. Jak wiadomo, świeże owoce zimą to ciężka sprawa... są banany i jabłka, ale ile można je jeść? Gdzie nektarynki, brzoskwinie, maliny i słodziutkie truskawki? Są, owszem, ale eksportowane i niebanalnych cenach... Zamiast tego warto wykorzystać te dostępne, ale podać je w inny sposób. Ciepły, słodki mus jabłkowo-gruszkowy znakomicie sprawdza się jako dodatek śniadaniowy. 


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 1/2 gruszki
  • migdały
Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut. Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
 
Przekładamy owsiankę do miseczki. Podajemy z musem i migdałami.

Smacznego!

3 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)