niedziela, 17 stycznia 2016

Ciasteczka studenckie - z orzechami, rodzynkami i czekoladą

Pyszne, mięciutkie ciasteczka na bazie dojrzałych bananów. Owoce te dodają naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie jest konieczne użycie tak dużej ilości cukru. W tych małych słodkościach znajdziecie również płatki owsiane, orzechy, rodzynki i kawałki gorzkiej czekolady. Takie składniki (oczywiście oprócz płatków :) ) przywodzą na myśl znaną i lubianą czekoladę Studencką... założę się, że na jednym ciasteczku się nie skończy :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub więcej do smaku
  • 1 duże jajko
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy,rodzynki i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 12-16 minut w 180*C
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)