niedziela, 17 stycznia 2016

Owsianka z jabłkami, cynamonem i orzeszkami

Rozgrzewająca propozycja na śniadanie :) Użyłam domowych jabłek prażonych, niesłodzonych. Jeśli nie dysponujecie takimi właśnie, wystarczy ugotować 1 jabłko, pokrojone na kawałki w mikrofali lub w garnku. Zimą do owsianek preferuję sycące dodatki takie jak banan czy właśnie ciepły mus owocowy :) Z dodatkiem cynamonu i orzeszków - idealna propozycja na dobry początek dnia :)




Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko lub 2 łyżki jabłek prażonych, niesłodzonych
  • orzeszki ziemne do posypania
Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut. Jeśli nie mamy gotowego musu: jabłko kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
Przekładamy do miseczki. Podajemy z jabłkami i orzeszkami, posypane cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)