niedziela, 17 stycznia 2016

Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą

Pieczenie to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli zależy nam na przygotowaniu warzyw w zdrowy sposób. Dziś przedstawiam ciekawą propozycję na kolację lub obiad. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Farsz można przygotować dzień wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Najlepsze na ciepło :)



Składniki:
  • 6 papryk
  • 100-200g ugotowanego ryżu 
  • 350 g filetu z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej
  • 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • starty ser żółty
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce.

Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu.

Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić wierzch i nadziać sosem. Posypać serem i przykryć. 

Piec 40 minut w 190*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)