Zimowe dodatki do owsianki różnią się nieco od tych, które często wykorzystuję latem. Jak wiadomo, świeże owoce zimą to ciężka sprawa... są banany i jabłka, ale ile można je jeść? Gdzie nektarynki, brzoskwinie, maliny i słodziutkie truskawki? Są, owszem, ale eksportowane i niebanalnych cenach... Zamiast tego warto wykorzystać te dostępne, ale podać je w inny sposób. Ciepły, słodki mus jabłkowo-gruszkowy znakomicie sprawdza się jako dodatek śniadaniowy.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 jabłko
- 1/2 gruszki
- migdały
Płatki umieszczamy w
garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu
przez 8 minut. Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę,
umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
Przekładamy owsiankę do miseczki. Podajemy z musem i migdałami.
Smacznego!
Owsianka z rana-pyszności:)
OdpowiedzUsuńOstatnio mi zbrzydły jabłeczne osianki, choć może powinnam przełamać je gruszką :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć tylko gruszek :)
Usuń