środa, 27 stycznia 2016

Dietetyczna beza budyniowa z kremem kokosowym i posypką z ciemnej czekolady

Zapraszam na pyszny deser bezowy w dietetycznej wersji :) Powstał, ponieważ w lodówce znalazłam niewykorzystane białka, a w szufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :)



Składniki:
  • 2 białka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
Krem:
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
 Dodatkowo:
  • 2 kostki gorzkiej czekolady, startej
Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. 

W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. ja robię podobną bez budyniu na odżywce białkowej :) też pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)