Zapraszam na pyszny deser bezowy w dietetycznej wersji :) Powstał, ponieważ w lodówce znalazłam niewykorzystane białka, a w szufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :)
Składniki:
- 2 białka
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
Krem:
- 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 2 kostki gorzkiej czekolady, startej
Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony.
W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
ja robię podobną bez budyniu na odżywce białkowej :) też pychotka :)
OdpowiedzUsuń