Święta i po świętach :) Przez kilka ostatnich dni każdy z nas mógł odpocząć od przeglądania stron internetowych i wertowania książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych dań i deserów. Od jutra jednak zacznie się gorączka przed Sylwestrem. Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :)
Nadzienie:
- 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej
- 60 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, kminek
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić ok. 15 minut.
Dzień wcześniej grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Lekko
posolić. Grzyby ugotować w wodzie ok 30 minut. Następnie pokroić w
kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku.
Pierogi nadziewać wystudzonym farszem.
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 50 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość - 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować na ok 5 mm i wycinać kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w 200*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)