Na stronie znajdziecie już przepis na ciasto marchewkowe, ale ten, który dziś przedstawiam jest moim ulubionym :) Pochodzi z książki Thermomix'a zawierającej przepisy kuchni świata. Moim zdaniem ciasto jest najlepsze z najlepszych - idealnie miękkie, wilgotne i cudownie pachnące cynamonem i innymi przyprawami... W towarzystwie pomarańczowego serka sprawdzi się jako deser na Sylwestra :)
Składniki:
- 250 g cukru
- skórka i 1 pomarańczy
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 ml oleju
- 400 g obranej marchewki
Cukier i skórkę pomarańczową zmielić na pył w blenderze. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. W misce umieścić jajka i olej i cukier pomarańczowy zmiksować dokładnie do powstania puszystej masy .Dodać marchewkę i wymieszać łopatką, na koniec dodać mąkę, sodę, proszek i przyprawy. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180* ok 60 minut. Wyjąć, wystudzić.
Serek pomarańczowy:
- 300 g serka kremowego np. Mój Ulubiony
- 100 g białej czekolady, roztopionej
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Składniki połączyć za pomocą łyżki. Nie miksować, inaczej serek się rozleje.
Wystudzone ciasto podawać z serkiem.
Smacznego!
Uwielbiam marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto!! Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuń