poniedziałek, 28 grudnia 2015

Pieczone frytki z oregano i papryką

Duża porcja smażonych frytek to ponad 400 kcal... do tego cola, bułka z popularnej restauracji i dzienne zapotrzebowanie na energię wyczerpane, a gdzie tam pyszny deser lodowy? Skoro frytki z baru to takie zło spróbujmy poszukać gdzieś indziej. No dobra, mamy "zdrowego" kurczaczka, jakieś warzywka i frytki - tym razem mrożone. Dalej nic. Nadal ponad 420 kcal... jeśli też macie ten problem to zapraszam do wypróbowania frytek pieczonych w piekarniku, z dodatkiem oregano i ostrej papryki. Idealnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska lub dodatek węglowodanowy do obiadu.
 


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na plastry, a następnie w paski. Włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z przyprawami dokładnie rozprowadzając oliwę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec 40 minut w 220*C mieszając co 15 minut. Podawać z ketchupem lub ulubionym dipem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)