Czy jest ktoś, kto nie lubi ptasiego mleczka? Puszysta kostka, oblana chrupiącą czekoladą, którą odgryzamy kawałek po kawałku, kaloria po kalorii.... aż 50 kcal w jednym kawałku, a jak wiadomo - na jednym nigdy się nie kończy :) Jeśli myślicie, że takiej konsystencji nie da się osiągnąć w domu, to przedstawiam Wam DOMOWE PTASIE MLECZKO. Tak samo puszyste, tak samo pyszne i uzależniające... spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 10 g żelatyny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 krople aromatu waniliowego
Mleko doprowadzić prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Mleko ubić na gęstą, puszystą pianę. Jogurt wymieszać z miodem i aromatem. Dodać do piany i delikatnie połączyć. Dowolną foremkę wyłożyć folią spożywczą i przelać masę. Schłodzić ok 3-4 h. Po tym czasie kroić w kostki i obtoczyć w gorzkim kakao. Nie polecam polewać czekoladą, ponieważ jej ciepło rozpuści deser.
Smacznego!
kiedyś bardzo lubiłam ptasie mleczko,teraz jakoś nie szczególnie mi smakuje,chętnie spróbowałabym Twojego
OdpowiedzUsuńZapraszam! Jeśli wolisz można zrobić wersję kokosowa, dodając wiórki zamiast wanilii :)
UsuńIle wychodzi z jednej porcji ? ;)
OdpowiedzUsuńMi wystarczyło na okrągłą formę ok 23 cm, wysokość 2 cm :)
Usuń