środa, 25 listopada 2015

Płatki żytnie z bananami i masłem orzechowym

Kolejna propozycja z serii power breakfast :) Płatki żytnie są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, ukochanych owsiaków. Są bogate w cenne składniki takie jak magnez, potas, wapń czy żelazo oraz witaminy z grupy B. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że płatki żytnie zawierają lignany, które zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. 




Składniki:
  • 4 łyżki płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • ewentualnie jogurt naturalny
Płatki zalać mlekiem i piec w mikrofali ok. 2-3 minuty. Ostudzić. Dodać pokrojonego banana i masło orzechowe. Można polać jogurtem. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Warto mieć pod ręką opakowanie takich płatków :) "Na szybko" pyszne są również jaglane :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)