Najprostsze ciasto drożdżowe - najlepsze na ciepło zaraz po wyjęciu z formy... W sam raz na śniadanie w biegu lub lunch do zabrania na wynos. To ciasto upiecze każdy - nawet początkujący piekarz :) Zima jest idealną porą roku do przygotowywania ciast drożdżowych, wystarczy umieścić je w pobliżu gorącego kominka lub grzejnika - rośnie na naszych oczach :)
Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało:
- Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie.
- Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne
- Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne.
- Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty.
- Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło.
- Nie zastępujemy cukru innymi substancjami.
- Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!).
- Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika.
- Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!)
Składniki:
- 40 g drożdży
- 220 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła w kawałkach
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość.
W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy
gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli
ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).
Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką,
nadmiar strzepujemy. Ciasto przekładamy do formy i równomiernie
rozkładamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką.
W międzyczasie
rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest
upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie
przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Mmm, i ten zapach... :)
OdpowiedzUsuńMoje wyszło kleiste. .czekam czy wyrośnie
OdpowiedzUsuńPowinno wyrosnąć :) można dosypać więcej mąki (dużo zależy od jej jakości i zawartości glutenu), ale wtedy ciasto będzie mniej puszyste.
Usuń