wtorek, 24 listopada 2015

Makaron żytni ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :)





Składniki:
  • 300 g makaronu żytniego np. Lubella
  • 150 g wędzonego łososia
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 250 g mascarpone lub jogurtu*
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Masło rozgrzać i zeszklić na nim  pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić.

Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim.

Smacznego!
  
*wersja z jogurtem nie jest wypróbowana 

1 komentarz:

  1. czosnek i szpinak - to musi być pyszne - uwielbiam to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)