Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :)
Składniki:
- 300 g makaronu żytniego np. Lubella
- 150 g wędzonego łososia
- 300 g szpinaku mrożonego
- 250 g mascarpone lub jogurtu*
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
Masło rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim.
Smacznego!
*wersja z jogurtem nie jest wypróbowana
czosnek i szpinak - to musi być pyszne - uwielbiam to zestawienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń