środa, 8 lipca 2015

Placuszki katayef z jagodami

Na zakończenie dobrego obiadu musi być deser :) Dziś na blogu festiwal kuchni arabskiej. Możecie zasmakować w bliskowschodnich smakach: samodzielnie przygotować domowe pity, podać je z własnoręcznie robionym hummusem lub wypełnić falafelami. Są z pewnością tacy, którzy wolą posiłki na słodko. Dla nich właśnie jest ostatni dziś przepis na arabskie placuszki z kremowym serkiem i mnóstwem borówek :)








Składniki:
  • 1 szklanka mąki np. owsianej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jagody
  • kremowy serek
Mąkę wymieszać z mlekiem, miodem i proszkiem. odstawić na 15 minut do zgęstnienia.

Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki na małym ogniu bez przewracania. Zdjąć, gdy wierzch będzie suchy i pojawią się pęcherzyki. Podawać z serkiem i borówkami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Robiłam takie niedawno, tylko z truskawkami. Boskie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)