wtorek, 7 lipca 2015

Chlebek pita

Takie chlebki zna każdy - mniej lub bardziej zorientowany w tematyce kuchni świata. Chlebki pita są okrągłe, lekko spłaszczone i puste w środku. Mogą być przygotowane ze zwykłej mąki pszennej, ale zdecydowanie ciekawszy smak uzyskujemy przez użycie mąki chlebowej lub pełnoziarnistej. Różnią się one typem - im niższe oznaczenie liczbowe tym bardziej oczyszczona jest mąka, a co za tym idzie zawiera mniej cennych otrąb. Takie chlebki można wypełnić dowolnie wybranym farszem, np. mięsem lub warzywami. Powyżej na stronie znajdziecie moją propozycję podania :)






Składniki:
  • 350 g mąki chlebowej pszennej
  • 15 g drdrożdży
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 75 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Piec 12-14 minut w 200*C.

Podawać wypełnione ulubionym nadzieniem. Po przekrojeniu powinna się utworzyć kieszonka :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam,
    niestety nigdzie nie widzę informacji, ile drożdży potrzeba do tego przepisu. :) Mogę prosić o info? :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)