Takie chlebki zna każdy - mniej lub bardziej zorientowany w tematyce kuchni świata. Chlebki pita są okrągłe, lekko spłaszczone i puste w środku. Mogą być przygotowane ze zwykłej mąki pszennej, ale zdecydowanie ciekawszy smak uzyskujemy przez użycie mąki chlebowej lub pełnoziarnistej. Różnią się one typem - im niższe oznaczenie liczbowe tym bardziej oczyszczona jest mąka, a co za tym idzie zawiera mniej cennych otrąb. Takie chlebki można wypełnić dowolnie wybranym farszem, np. mięsem lub warzywami. Powyżej na stronie znajdziecie moją propozycję podania :)
Składniki:
- 350 g mąki chlebowej pszennej
- 15 g drdrożdży
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 75 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Piec 12-14 minut w 200*C.
Podawać wypełnione ulubionym nadzieniem. Po przekrojeniu powinna się utworzyć kieszonka :)
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńniestety nigdzie nie widzę informacji, ile drożdży potrzeba do tego przepisu. :) Mogę prosić o info? :)
Potrzeba 15 g drożdży :)
Usuń