czwartek, 23 lipca 2015

Najlepsze biszkopciki

Od tego przepisu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem :) Mając kilkanaście lat upiekłam mamie takie właśnie ciasteczka. Były nierówne, za duże i troszkę blade, ale chęci wynagradzały wszystko. Jako mała dziewczynka uwielbiałam jeść małe, okrągłe biszkopciki namaczane w herbacie lub mleku. Jeśli wy też - zachęcam do przygotowania biszkopcików w domu. Są to chyba najprostsze ciasteczka na świecie i wymagają zdolności cukierniczych małej dziewczynki :)




Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier puder i zmiksować. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać mąkę, dokładnie usuwając grudki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżeczką nakładać masę i formować okrągłe ciasteczka. 

Piec 15 minut w 150*C, a później kolejne 10 w 160*C, wyjąć i ostudzić, gdy ciasteczka się zarumienią.

Gotowe ciasteczka można przełożyć dowolną masą, dżemem lub kremem czekoladowym i składać po dwa lub jeść pojedynczo.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Moja Siostra też zawsze uwielbiała biszkopciki :) Takie domowe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy one nie wychodzą tak samo słodkie w stosunku do kupnych?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)