czwartek, 23 lipca 2015

Muffinki z morelami i białą czekoladą

Pyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. 
 
 
 
Składniki:
  • 2 jaja   
  • 1 szklanka mleka  + 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanki płatków owsianych
  • kilka moreli świeżych 
  •  6 suszonych moreli, pokrojonych
  • 6 kostek białej czekolady                                                           
Płatki zalewamy gorącym mlekiem (1 szklanka) i  zostawiamy do całkowitego napęcznienia (3 min w mikrofali).

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, proszek, posiekaną czekoladę, suszone morele i mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek. Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli.

Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)