środa, 15 lipca 2015

Greckie placuszki tiganites z jogurtem, cynamonem i orzechami

Greckie placuszki tiganites były znane już blisko 2600 lat temu. Receptura uległa zapewne zmianie i może odmiennie wyglądać w kilku źródłach. Niby zwykłe naleśniczki, ale mają w sobie to "coś". Dodana do nich skórka z cytryny czyni je niezwykle aromatyczne i świeże. Oliwa od razu kojarzy nam się z Grecją, ponieważ używamy jej bardzo często przygotowując śródziemnomorskie przysmaki. Jak widać, nie dodajemy jej jednie do dań na słono. W tym przypadku znakomicie podbiła smak placuszków, dodając im ciekawego posmaku. Grecy, dawniej i obecnie podają tiganites z orzechami, cynamonem i miodem kwiatowym. Moim zdaniem warto wypróbować takie właśnie greckie śniadanie - kolejne w cyklu śniadania z różnych stron świata. Zapraszam :)






Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej (w oryginale pszenna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • skórka z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • gęsty jogurt naturalny
  • orzechy
  • cynamon
  • miód
 Rozgrzewamy patelnię. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mieszamy ciasto i nakładamy małe, okrągłe porcje. Smażymy, aż wierzch będzie suchy, następnie przewracamy i smażymy jeszcze chwilę. 

Podajemy z gęstym jogurtem, cynamonem, orzechami i ewentualnie miodem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ile placuszków wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 10 - w zależności od tego jakie duże usmażymy :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)