czwartek, 2 kwietnia 2015

Żytnie placuszki z kremowym serkiem, migdałami i sosem malinowym

Uff... nareszcie wolne :) Na dobry początek dnia postanowiłam przygotować puszyste placuszki żytnie. Jeśli chodzi o dodatki, miałam dylemat, ale ostatecznie wybrałam migdały oraz maliny. Kremowy serek różni się nieco od twarożka, z którym zazwyczaj podaję placuszki - jest bardziej aksamitny i delikatnie słodszy. Gorąco polecam!






Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • 3 łyżki twarożku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka serka kremowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • kilka sztuk migdałów
Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
 
Twarożek, miód, serek kremowy i jogurt zmiksować do otrzymania gładkiej masy.

Maliny zmiksować.

Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z przygotowanym twarożkiem, polane sosem malinowym i posypane migdałami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)