Rodzinny, bo pieczony na dużej blaszce. Dwukolorowy, ponieważ wypełniony jest białą i ciemną czekoladą. Ja nazywam go "pełnowymiarowym" mazurkiem wielkanocnym, który podbije świąteczny stół :) Przygotowany na niezawodnym kruchym cieście, podzielony wąskimi wałeczkami i wypełniony kremowym nadzieniem. Ciasto dobrze się przechowuje, dlatego możemy upiec go już dziś i w chłodnym miejscu trzymać do świąt. Gwarantuje, że nie straci na smaku i wyglądzie. Jeśli chodzi o dekorację to pole do popisu dla naszej wyobraźni i inwencji twórczej. Dla mnie idealny mazurek to pyszne kruche ciasto, proste acz smaczne nadzienie i nietuzinkowa dekoracja. Ten taki właśnie jest!
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 100 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 ml śmietanki 36 %
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietanki 36 %
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- rodzynki
- orzechy włoskie
- migdały
Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki i przymocować, dzieląc ciasto na cztery prostokąty. Docisnąć dobrze brzegi. Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Przygotować nadzienie. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać po upływie 10 minut do uzyskania gładkiej masy. Tak samo postąpić z białą czekoladą (w osobnym garnku).
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzony mazurek wypełnić masami czekoladowymi i udekorować dowolnie np. migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Pięknie udekorowany))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń