Zapraszam na jedyny w swoim rodzaju mazurek wielkanocny z advocatowym nadzieniem i cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Ciasto jest niesamowicie kruche, ma piękny złocisty kolor. Nadzienie natomiast jest naprawdę oryginalne i myślę, że mile zaskoczy Wasze kubki smakowe :) Znudzeni tradycyjnymi mazurkami kajmakowymi? Może po prostu ich nie lubicie? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania tej wersji :)
Ciasto:
- 88 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 12,5 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18 %
- 1 żółtko
- 62 ml advocata
- 62 ml śmietanki 36 %
- 1 i 3/4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- suszona żurawina
- migdały
Składniki na ciasto umieścić w misce, mikserem lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć talerzyk o średnicy 18 cm i wyciąć wzór. Z reszty ciasta uformować wałeczek, posmarować od spodu odrobiną białka i przykleić na brzegu krążka. Ważne jest dokładne przymocowanie wałeczka - nadzienie nie może wypłynąć. Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Przygotować nadzienie. Śmietankę mocno podgrzać w garnku (nie gotować!). Żelatynę zalać odrobiną wody. Odstawić na 5 minut. Następnie postawić na ciepłym palniku do jej rozpuszczenia. Do śmietanki dodać advocat i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Po godzinie ciasto wyjąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 12-15 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Wylać nadzienie advocatove, wyrównać. Ozdobić np. całymi migdałami i suszoną żurawiną. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny :)
Usuń