Dietetyczne wypieki świąteczne istnieją i są zaskakująco pyszne! Niemożliwe? Tym przepisem udowodnię Wam, że to nic trudnego przygotować niskokaloryczne ciasto wielkanocne, który w smaku niczym nie będzie odbiegać od jego tradycyjnej, przesłodzonej wersji. Moim zdaniem jest nawet lepsze, a świadomość, że nie pochłaniamy bomby kalorycznej dodaje mu jeszcze więcej smaku! Mazurek jest wykonany w całości z mąki pełnoziarnistej, a jako nadzienie wykorzystałam obłędną mieszankę śliwkowo-kakaową. Całość udekorowana skromnie, płatkami migdałów i całymi orzechami. Zredukowana została również ilość cukru, mimo to ciasto jest przyjemne w smaku i idealnie słodkie. Myślę, że przepis spodoba się nie tylko osobom będącym na diecie :)
Ciasto:
- 87 g mąki pełnoziarnistej
- 1 żółtko
- 50 g masła dobrej jakości
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Wypełnienie:
- 3-4 łyżki powideł ślwikowych
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka miodu
- płatki migdałów
- migdały
Składniki na ciasto umieścić w
misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm, przyłożyć talerzyk o średnicy 18 cm, wyciąć okrąg. Z pozostałego ciasta
uformować cienki wałeczek.
Opleść nim ciasto i przykleić do brzegów. Schłodzić w lodówce przez
godzinę.
Przygotować nadzienie. W garnuszku wymieszać łyżką miód, powidła i kakao , lekko podgrzać.
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową i wyrównać. Ozdobić płatkami migdałowymi i całymi migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)