czwartek, 2 kwietnia 2015

Rodzinny mazurek dwukolorowy

Rodzinny, bo pieczony na dużej blaszce. Dwukolorowy, ponieważ wypełniony jest białą i ciemną czekoladą. Ja nazywam go "pełnowymiarowym" mazurkiem wielkanocnym, który podbije świąteczny stół :) Przygotowany na niezawodnym kruchym cieście, podzielony wąskimi wałeczkami i wypełniony kremowym nadzieniem. Ciasto dobrze się przechowuje, dlatego możemy upiec go już dziś i w chłodnym miejscu trzymać do świąt. Gwarantuje, że nie straci na smaku i wyglądzie. Jeśli chodzi o dekorację to pole do popisu dla naszej wyobraźni i inwencji twórczej. Dla mnie idealny mazurek to pyszne kruche ciasto, proste acz smaczne nadzienie i nietuzinkowa dekoracja. Ten taki właśnie jest!




Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 100 g cukru pudru
Ciemny krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietanki 36 %
Biały krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 36 %
Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • migdały
Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie.  Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki i przymocować, dzieląc ciasto na cztery prostokąty. Docisnąć dobrze brzegi. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. 

Przygotować nadzienie. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać po upływie 10 minut do uzyskania gładkiej masy. Tak samo postąpić z białą czekoladą (w osobnym garnku).

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzony mazurek wypełnić  masami czekoladowymi i udekorować dowolnie np. migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 
Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)