Babka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka podzielone na białka i żółtka
- 1 jabłko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i budyń.
W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier partiami, później żółtka i zmiksować. Do otrzymanej masy dodać mieszankę mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać.
Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać.
Piec około 60 minut w
160*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)