piątek, 3 kwietnia 2015

Zdrowa babka jogurtowa, waniliowo-czekoladowa z jabłkiem

 Babka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu!






Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka podzielone na białka i żółtka
  • 1 jabłko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

W misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i budyń.

W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier partiami, później żółtka i zmiksować. Do otrzymanej masy dodać mieszankę mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać.

Formę  z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać.

Piec około 60 minut w 160*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)