piątek, 3 kwietnia 2015

Bułeczki z masą makową i kruszonką


Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :)







Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • sól
  • 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Masa makowa:
  • 250 g suchego maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g miodu
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g migdałów, posiekanych
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g rodzynek, przelanych wrzątkiem
  • 2 jajka, podzielone na białka i żółtka
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).

Przygotowujemy masę makową. Do garnka wsypujemy mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową.

 Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną.

Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.

Piec 30 - 35 minut w 175*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)