Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :)
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- sól
- 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Masa makowa:
- 250 g suchego maku
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 100 g miodu
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g migdałów, posiekanych
- skórka z 1 pomarańczy
- 80 g rodzynek, przelanych wrzątkiem
- 2 jajka, podzielone na białka i żółtka
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość.
W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy
gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli
ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).
Przygotowujemy masę makową. Do garnka wsypujemy mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.
Piec 30 - 35 minut w 175*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)