piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki do koszyczka

Malutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) 







Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 3/4  szklanki mleka
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. 
Piekarnik rozgrzać do 160*C.
Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. 

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto nakładać do foremek, do 2/3 ich wysokości. 

Piec 50 minut w 160°C. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. A ile tego cukru co ma byc utarty z masłem?

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy to mleko dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników."

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)