Malutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki
- 200 g masła
- 4 jajka
- pół łyżeczki aromatu cytrynowego
- 3/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą.
Masło utrzeć z cukrem na
jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka
miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca.
Piekarnik rozgrzać do 160*C.
Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto nakładać do foremek, do 2/3 ich wysokości.
Piec 50 minut w 160°C. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
A ile tego cukru co ma byc utarty z masłem?
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńA kiedy to mleko dodać?
OdpowiedzUsuń"Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników."
UsuńPozdrawiam :)