Zdrowe ciasto czekoladowe, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z ciekawym dodatkiem ugotowanej i zmielonej kaszy gryczanej oraz mnóstwem bakalii. Muszę przyznać, że długo zbierałam się do zrobienia ciasta z wykorzystaniem kaszy. Nie znalazłam do tej pory przepisu, który w pełni by mi odpowiadał. Do czasu, aż odkryłam książkę mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, którą stworzył dla sieci Lidl. Pośród pysznych acz kalorycznych ciast znalazłam tę perełkę. Ciasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :)
Składniki:
- 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody
- 5 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 25 g posiekanej suszonej żurawiny
- 25 g posiekanej suszonej śliwki
- 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę.
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia.
W garnku umieszczamy masło i rozpuszczamy je. Dodajemy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.
Jajka ubijamy na puszystą masę, małymi partiami dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy.
Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy.
Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Super przepis cudowne to ciasto :3 Na pewno wykorzystam! dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę obłędne! Cieszę się bardzo :)
Usuń