Jest sobota, są placuszki :) Ostatnio zaopatrzyłam się w spore ilości mąki owsianej i orkiszowej, dlatego na blogu znajdziecie dużo przepisów z ich wykorzystaniem. Dzisiejsze placuszki są puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu. Polecam podać je z wiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego!
Składniki:
- 3 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- twarożek wiejski
- pokrojona gruszka
Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na
powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i
smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z twarożkiem i pokrojoną gruszką.
Smacznego!
Mm, jak pysznie wygládajá! :) Nic tylko zajadac :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń