Dzisiejsze śniadanie to prawdziwa uczta dla wielbicieli owoców i słonecznych kolorów :) Będąc ostatnio w Lidlu wypatrzyłam piękne, dorodne mango, które ważyło prawie 700 g ! Grzecznie leżało z innymi owocami, aby w końcu być gotowe do spożycia. Skórka dojrzałego owocu jest bardzo (naprawdę bardzo) miękka i ma lekko czerwony kolor. Jeśli chcecie przyspieszyć ten proces, umieśćcie mango, jabłko i banana w plastikowej lub papierowej torebce na kilka dni. Uwaga, aby nie zapomnieć o tym tropikalnym przysmaku :) Lista powodów, dla których warto jeść mango jest długa, ale przytoczę kilka powodów. Dojrzały owoc jest bogaty w witaminy C, A i E oraz te z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz enzymów ułatwiających trawienie białek. Oczywiście jest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny
- garść mrożonych truskawek
- 1/3 bardzo dojrzałego mango
Truskawki rozmrozić ,
pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią
funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować.
Mango umyć i osuszyć. Odkroić boki owocu, nożem ponacinać kostki, nie naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki.
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki
przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, musem truskawkowym oraz kawałkami mango.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńZbyt gęste ciasto wychodzi :( Więcej mleka i jogurtu trzeb :)
OdpowiedzUsuńMoje było w porządku. Konsystencja zależy od typu mąki i dokładnej ilości jaka została użyta.
Usuń