sobota, 14 marca 2015

Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami

  Dzisiejsze śniadanie to prawdziwa uczta dla wielbicieli owoców i słonecznych kolorów :) Będąc ostatnio w Lidlu wypatrzyłam piękne, dorodne mango, które ważyło prawie 700 g ! Grzecznie leżało z innymi owocami, aby w końcu być gotowe do spożycia. Skórka dojrzałego owocu jest bardzo (naprawdę bardzo) miękka i ma lekko czerwony kolor. Jeśli chcecie przyspieszyć ten proces, umieśćcie mango, jabłko i banana w plastikowej lub papierowej torebce na kilka dni. Uwaga, aby nie zapomnieć o tym tropikalnym przysmaku :) Lista powodów, dla których warto jeść mango jest długa, ale przytoczę kilka powodów. Dojrzały owoc jest bogaty w witaminy C, A i E oraz te z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz enzymów ułatwiających trawienie białek. Oczywiście jest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :)





Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo
  • jogurt naturalny
  • garść mrożonych truskawek
  • 1/3 bardzo dojrzałego mango
 Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować.

Mango umyć i osuszyć. Odkroić boki owocu, nożem ponacinać kostki, nie naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki.

Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, musem truskawkowym oraz kawałkami mango.

Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Zbyt gęste ciasto wychodzi :( Więcej mleka i jogurtu trzeb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje było w porządku. Konsystencja zależy od typu mąki i dokładnej ilości jaka została użyta.

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)