Poszukiwań nowych smaków ciąg dalszy :) Dziś co nieco o malinach. Każdy je zna, ale czy wszyscy wiemy jak bardzo są wartościowe? Zawierają min. kwasy organiczne, witaminę C, E, B1, B2 oraz B6, a także wiele substancji mineralnych. Są niskokaloryczne - jedna szklanka malin to tylko 35 kcal! W prawdzie świeże owoce nie są jeszcze dostępne, ale z powodzeniem możemy wykorzystywać zamrożone :) W towarzystwie czekolady i jogurtu smakują naprawdę cudownie :)
Składniki:
- 2 łyżki mąki orkiszowej *
- 1 łyżka mąki żytniej *
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny
- garść mrożonych malin
Maliny rozmrozić ,
pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią
funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować.
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki
przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym i musem malinowym.
*mąki można zastąpić inną dowolną w takiej samej ilości
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)