piątek, 13 marca 2015

Wielkanocna babka drożdżowa

Wiem, że do świąt wielkanocnych jeszcze sporo czasu, ale myślę, że listę świątecznych wypieków warto mieć gotową kilka dni wcześniej :) Taką babkę drożdżową tradycyjnie przygotowuje moja Mama, być może u Was znana jest bardziej piaskowa lub marmurkowa. Bliżej świąt postaram się zamieścić przepis również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna. Sam przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej.







Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało:
  1. Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie.
  2. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne
  3. Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne.
  4. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty.
  5. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło.
  6. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami.
  7. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!).
  8. Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika.
  9. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!)

Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 220 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła w kawałkach
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy. Przykrywamy ściereczką  i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h). 

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Wyrośniętą babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczona. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószoną cukrem pudrem.

Smacznego!



















6 komentarzy:

  1. Piękna i wyrośnięta- będzie idealna na Wielkanocny stół, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza babka drożdżowa i sama jestem pod wrażeniem, że tak ładnie wyrosła :)

      Usuń
  2. Ależ ona piękna, taka puchata i dorodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrabiamy długo- tzn. jak długo, ile mniej więcej min.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrafię powiedzieć ile minut :) składniki muszą dobrze się połączyć, a ciasto musi być sprężyste i gładkie :) może z 10 minut ręcznie?

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)