Z miłości do pancakes'ów. W każdą sobotę nabieram ochoty na nowe, szybkie placuszki z pysznymi dodatkami. Są jedną z moich ulubionych propozycji na weekendowe śniadania - błyskawiczne i tak proste, że nawet początkujący dadzą sobie z nimi radę :) Dziś zapraszam na jaglane placuszki, podane z jogurtem naturalnym, bananem, polane gorącą gorzką czekoladą... wystarczająco zachęceni?
Składniki:
- 3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na
powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i
smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, plasterkami banana, polane jeszcze ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, plasterkami banana, polane jeszcze ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają :)
UsuńSuper zrobiłem je i naprawdę jestem z nich zadowolony lądują w moim spisie potraw dietetycznych zapraszam też na mojego bloga http://zmiensieznami.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) zachęcam do wypróbowania innych placuszków ;)
Usuń