poniedziałek, 9 marca 2015

Jaglane placuszki z jogurtem, bananem i czekoladą

Z miłości do pancakes'ów. W każdą sobotę nabieram ochoty na nowe, szybkie placuszki z pysznymi dodatkami. Są jedną z moich ulubionych propozycji na weekendowe śniadania - błyskawiczne i tak proste, że nawet początkujący dadzą sobie z nimi radę :) Dziś zapraszam na jaglane placuszki, podane z jogurtem naturalnym, bananem, polane gorącą gorzką czekoladą... wystarczająco zachęceni?






Składniki:
  • 3 łyżki mąki jaglanej  (lub kaszy zmielonej na mąkę)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo: banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada 


 Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, plasterkami banana, polane jeszcze ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super zrobiłem je i naprawdę jestem z nich zadowolony lądują w moim spisie potraw dietetycznych zapraszam też na mojego bloga http://zmiensieznami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) zachęcam do wypróbowania innych placuszków ;)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)