Jest chłodny, marcowy wieczór, a ja zapraszam na zdrowy, rozgrzewający budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej. Jak możecie zauważyć, deser jest wzbogacony o dodatek niewielkiej ilości awokado. Od razu mówię, że nie jest ono wyczuwalne w budyniu, a nadaje mu kremową konsystencję oraz nieprzecenione wartościowe składniki jak tłuszcze i witaminy. Danie można dosłodzić według upodobań.
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 1/3 obranego awokado
- orzechy laskowe
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu.
W garnku wymieszać kaszę,
mleko, kakao i wrzucić czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać awokado i zmiksować na
gładki mus. Przelać do miseczki, udekorować orzechami.
Podawać jeszcze ciepły.
Smacznego!
uwielbiam budyń jaglany!
OdpowiedzUsuńJa też! :) Mogę go jeść codziennie i nigdy się nie nudzi :)
Usuń