piątek, 13 marca 2015

Czekoladowy budyń jaglany z orzechami

Jest chłodny, marcowy wieczór, a ja zapraszam na zdrowy, rozgrzewający budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej. Jak możecie zauważyć, deser jest wzbogacony o dodatek niewielkiej ilości awokado. Od razu mówię, że nie jest ono wyczuwalne w budyniu, a nadaje mu kremową konsystencję oraz nieprzecenione wartościowe składniki jak tłuszcze i witaminy. Danie można dosłodzić według upodobań.



Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1/3 obranego awokado
  • orzechy laskowe
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu.
W garnku wymieszać kaszę, mleko, kakao i wrzucić czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać awokado i zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, udekorować orzechami. Podawać jeszcze ciepły.
Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)