Święta tuż tuż, a więc nadszedł czas na testowanie przeróżnych wypieków :) Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, pieczonym zazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę bezproblemowy :)
Składniki na pisankę o wymiarach 22 x 15 cm*:
- 87 g mąki pszennej
- 12,5 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 1 żółtko
Składniki umieścić w misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Na papierze do pieczenia odrysować talerzyk o średnicy 13 cm. Przedłużyć górne krawędzie tworząc wzór pisanki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Przyłożyć przygotowany szablon i wyciąć pisankę. Z pozostałego ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić spiralnie tworząc warkoczyk. Opleść nim ciasto i przykleić do brzegów. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjąć, nakłuć widelcem.
Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić.
Krem czekoladowy:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietany 36 %
Składniki umieścić w garnku, lekko podgrzać i odstawić do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
- całe migdały
- płatki migdałowe
- roztopiona biała czekolada
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy i wyrównać. Ozdobić migdałami i kleksami roztopionej białej czekolady.
* Ilość składników można zwiększyć dwukrotnie, aby otrzymać większą pisankę dla całej rodziny :)
Smacznego!
Inspiracja ze strony Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)