wtorek, 31 marca 2015

Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą

Buchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka!






Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • sól
  • 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Dodatkowo:
  • pół słoiczka powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego
  • białko do smarowania bułek
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Po tym czasie nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy kuleczki. Na środek nakładamy łyżeczkę (lub mniej) powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną.

Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.

Piec 30 - 35 minut w 175*C.

Smacznego!

Smacznego!


Ciasto na podstawie przepisu z Kuchni polskiej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)