Buchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka!
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- sól
- 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- pół słoiczka powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego
- białko do smarowania bułek
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość.
W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy
gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli
ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Po tym czasie nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy kuleczki. Na środek nakładamy łyżeczkę (lub mniej) powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.
Piec 30 - 35 minut w 175*C.
Smacznego!
Smacznego!
Ciasto na podstawie przepisu z Kuchni polskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)