niedziela, 22 marca 2015

Cynamonowe placuszki z mango, jogurtem naturalnym i migdałami

Nareszcie wolniejszy weekend :) Niedzielny poranek to czas na przygotowanie pysznego, kolorowego śniadania z mnóstwem dodatków i powolne delektowanie się każdym kęsem. Pomysł na dzisiejsze placuszki powstał w kilka sekund, gdy tylko przypomniałam sobie o słodziutkim mango, które miałam jeszcze w kuchni. Jak się okazało, świetnie smakuje w towarzystwie aromatycznego cynamonu i pysznych migdałów. Pamiętajmy, aby dla zdrowia dziennie zjadać jedną porcję dowolnych orzechów :)







Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • migdały
  • 1/2 mango
Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, migdałami i kawałkami mango.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)