niedziela, 22 marca 2015

Babeczki cytrynowe

Puszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :)



 


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - inaczej zrobi się zakalec.

Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski przesiać mąkę i proszek.

Masło utrzeć z  cukrem na jasną, puszystą masę. Po jednym dodać jajka i zmiksować. Wrzucić skórkę z cytryny i wlać sok, zmiksować krótko. 

Do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt lub maślankę. Za każdym razem mieszać delikatnie łopatką do połączenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki jogurtu lun maślanki.

Papilotki ułożone w formie lub silikonowe foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Przepis ze strony Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. Uroczo wyglądają i zapewne nieziemsko smakują :) Lubię ciasta cytrynowe także i te cuda by mi podeszły :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)