sobota, 21 marca 2015

Kruchy placek z jabłkami i cynamonem

Na deser po niedzielnym obiedzie proponuję kruchy placek z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym :) Przygotowany w pełni z mąki pełnoziarnistej, dzięki której jest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :)





Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g schłodzonego masła
  • 90 ml zimnej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
W misce umieścić mąkę i sól. Dodać masło pokrojone na kawałki i posiekać łopatką. Wlać wodę i ocet, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Rozwałkować każdą na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i przenieść do niej jedną część ciasta, wylepić dokładnie dno i brzegi formy (ok. 5 cm). Drugą, rozwałkowaną część zawinąć (na płasko) w folię spożywczą. Formę z ciastem i drugi placek włożyć do lodówki na 1 godzinę. 

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Jabłka umyć, i wydrążyć. Można obrać ze skórki. Pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką i sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z lodówki, w formie ułożyć nadzienie jabłkowe i przykryć drugim krążkiem. Brzegi zalepić mocno palcami. Na środku zrobić nacięcie, przez które będzie uciekać para :) 


Piec 10 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszyć do 190*C i piec jeszcze 25-30 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, a najbardziej podoba mi się to bogactwo jabłek w środku :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie jabłkowe smakuje jak najlepsza szarlotka :)

      Usuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)