sobota, 28 lutego 2015

Żytnie placuszki cynamonowe z jogurtem, jabłkiem i żurawiną

Mąka żytnia razowa charakteryzuje się wysoką zawartością dobroczynnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i usprawnia prawidłową przemianę materii. Zawiera również witaminy w grupy B. Możemy ją odnaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, lecz pamiętajmy o tym, że nie każdy wyrób taki jest. Należy dokładnie przeczytać skład wyrobu. W czym jest lepsza od mąki pszennej? Zawiera mniejszą ilość glutenu, którego działanie jest znacznie osłabione. 
Żytnie placuszki mają przyjemną strukturę, są miękkie i treściwe, bardzo łatwo się smażą i mają delikatny orzechowy posmak, który wspaniale komponuje się z wyrazistym cynamonem. Do podania wybrałam, pasujący do wszystkiego jogurt naturalny oraz suszoną żurawinę. Całość jest naprawdę pyszna :)






Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków

Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo: jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina

Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, suszoną żurawiną oraz plasterkami jabłka oprószonymi cynamonem.
 
Smacznego!
 
*wartości odżywcze z portalu ileważy.pl

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)